tiistai 5. heinäkuuta 2016

Pari sanaa punkkikarkotteista

Tuossa alkukesästä oli useammallakin palstalla juttua punkeista. Hirvikoiravainaalla oli kyllä valtava turkki ja vielä valtavampi pohjavilla, ulkokoira kun oli, mutta punkkeja sillä oli vain harvakseltaan. Kahdeksanvuotiaaksi se oli käyttökoira eli usein ja paljon metsässä. Sitten muutin Kouvolaan ja mun luokseni muutti westie. Emskillä oli punkkeja ihan kivasti, joten päädyin häätämään punkit niskaan laitettavalla liuoksella. Muistaakseni käytin ensin ExSpottia, ilman sivuoireita. Jos unohdin laittaa neljän viikon päästä uuden liuoksen, punkit tarttuivat heti ja muistuttivat erheestäni.

Sitten meille muutti kääsna (ja koirien välissä tuo mies) ja se sai ikävän reaktion ExSpotista. Niska punoitti, kutitti tai kirveli tai  muutoin vaivasi niin, ettei koira saanut oltua yhtään aloillaan. Reaktio ei tullut ihan heti, mutta samana päivänä kun laitoin liuoksen. Koira suihkuun (josta se nautti jo valmiiksi tosi paljon) ja isolla vesimäärällä koiran olo helpottui. Westie käytti loput ExSpotit ja jonkun ajan päästä kokeilin kääsnalle Frontlinea. Se sopi Taimille eikä senkään enää tarvinnut olla punkkien ruokana - paitsi jos se kuukausi taas kului liian nopeasti.
Frontlinella mentiin monta vuotta. Kerran nuukailin, kun liuokset olivat loppuneet ja kesä oli lopuillaan. "Ei niitä punkkeja enää niin paljon voi olla." Ja pyh, ei vai? Illalla napsittiin miehen kanssa westiestä kaksitoista punkkia ja kääsnasta muutama vähemmän. Ei kun kiltisti apteekkiin.

Sitten aika jätti westiestä ja tuli snautseri. Kun ikä ja kilot riittivät, menin apteekkiin. En muista oliko Frontline loppu vai nuukailinko taas, mutta ostin Effiprota. Hyvin toimi molemmilla ilman sivuoireita. Tänä keväänä pohdin taas, että mitäs sitä tekisi. Meillä nimittäin punkkeja riittää kaksijalkaisillekin. Mä olen muutama kesä takaperin käynyt antamassa verta pari kertaa, kun mikälie puri ja iholle tuli punainen rengas. En saanut mitään tartuntaa. Kovasti pohdin Bravectoa, suun kautta annettavaa pilleriä, joka olisi silleen helpompi, että ei vois unohtaa niin usein laittaa uutta liuosta. Tosi hyvin siedettyhän tuo vaikuttaa olevan, mutta mitäs jos se on just mun  koira, jolle ne pillerit ei sovikaan? Liuoksen aiheuttamaan ihoreaktioon osaan itsekin antaa ensiapua mihin vuorokauden aikaan tahansa, mutta koiran sisään tuupattuun pilleriin ja sen reaktioihin en välttämättä osaisi tehdä mitään. Bravecto on ymmärtääkseni irrottava, ei karkottava. Mulla on tuo reilu yksvuotias taapero, joka pistää suuhunsa melkein mitä vaan. Mä haluan ja tarvitsen karkottavan aineen, irrottava ei riitä. Käyttökokemukset sanovat, että Bravectoa nauttineisiin koiriin ei juurikaan edes tartu punkkeja, vaikka se ei varsinaisesti karkottava olekaan.

Päädyin taas niskaan laitettavaan liuokseen ja olen sen jo juhannuksen jälkeen unohtanut uusiakin. Löytyi punkki kuonosta ja taas muistin. Neljä kuukautta 27 euroa. Ei paha, menee niitä euroja turhempiinkin juttuihin.

Ei kommentteja: