lauantai 9. elokuuta 2014

Paikkamakuita ja pomoilua

*ke 30.7: Päiväkodin parkkipaikalla iltasella paikkamakuuta
1) 30sek, nousi ja lähti hiippailemaan mua kohti
2) 30sek, pysyi hyvin, palkatessa käänsi lonkalle
3) 45sek, nousi ötökän perään
4) 45sek, pysyi hyvin, palkatessa käänsi lonkalle
5) 60sek ja pysyi!

Pikkasen aloteltiin ruutua kosketusalustalla, nopeasti kävi selväksi, että pitää ensin vahvistaa maahanmenoja eli että menis maahan siellä missä sattuu olemaan käskyn kajahtaessa eikä liikkuis enää mua kohti.

Oman kroppansa ja liikkumisensa koordinaatiossa Piiruskinilla ei voi olla probleemia, ainakaan vapaasti liikkuessa, sillä hyppäsi komeasti terassin ovelta yhdellä kosketuksella rakennustelineiden läpi!

*su 3.8: Kävin katsomassa Tillyn pentuja, niitä on jopa seitsemän valkoista länsiylämaanterrierin alkua! Ne puri mua kaikkialta mihin vaan ylttivät, mutta muutama myös nukahti syliin. Mies muistutti mun lähtiessä, että yhtään et sit tuo mukanasi. Tillyn omistajat sanoivat, että saat vaikka kaikki kahdeksi viikoksi!

Piiruskin oli mukana, sai juosta ystävänsä Gunillan kanssa sekä aidatulla pihalla että maakaasulinjalla. Pennut olivat pihalla aitauksessa ja mua pelotti koko ajan, että Piirustus ottaa ja loikkaa niitten pentujen sekaan! Pennut oli snautserin mielestä hämmentäviä, niitä piti haistaa ja tutkailla ja välillä piti nostaa karvat pystyyn ja murista niille! Harmikseni huomasin, että Piirustus pomottaa Gunillaa myös Gunillan omalla reviirillä. Enää on Suvin Torsti, joka pitää tolle elukalle jöötä.

*ti 5.8: Talkoilemassa, järjestettiin koirakerhon möllitoko, vältyttiin suurilta hämmingeiltä. Tanan paikkamakuu, mäkin haluan kehään!

*ke 6.8: Sievä minipartainen Armi tuli meidän kanssa aamulenkille! Armilla kesti pitkään lämmetä Piirun leikkiinkutsuille, juoksuista on pari viikkoa ja Armi oli kovin säyseä ja ajoittain ihan lapanen. Mutta kivaa oli silti, kiitos käynnistä!


Armi on saanut massaa nyt kesällä, toisin kuin oma anorektikkoni. 


 




Armin emännän kanssa juteltiin siitä, miten monin tavoin koira voikaan omaa johtajuuttaan osoittaa, vahvistaa ja korostaa. Piirustushan ei syöksy ovista, ruokailu ei tuota probleemia (ihmiset syö ensin, koirat vasta sen jälkeen luvan kanssa), ei vedä hihnassa, ei riennä reviirin rajalle möykkäämään, ei juokse päin eikä jalkojen välistä. Mutta Piirustus kyllä nojailee ihmisiin (ja myös toisiin koiriin), painaa päänsä syliin saadakseen huomiota ja rapsutuksia, ei pidä paljon vahtia siitä missä laumansa liikkuu, kokeilee jatkuvasti onko pakko tulla luo ja saisinko sittenkin valita itse milloin menen ulos, viivyttelee satunnaisesti käskyjen noudattamisessa vaikka selvästi kuulee, kantaa ihmisten tavaroita. Pääosin Piirustuksen johtajuuskuvitelmien vahvistamiset tulee tehtyä vahingossa ja tajuttua liian myöhään. Koiruuteni ei ole tyhmä eikä yksinkertainen, se on todellakin narttu ja soveltaa hyväksi havaitsemiaan keinoja jatkuvasti.

*to 7.8: paikkamakuuta postilaatikolla
1) 60sek, ok mutta levoton
2) 45sek, vaihtoi lonkalle
3) 40sek, nousi seisomaan ja tuijotti pusikkoon
4) 80sek, ok mutta levoton, pysyi!

Erikseen pitää treenata maahanmenotekniikkaa perusasennossa. Edessä osaa hyvin mennä istumasta maahan ilman että takapää liikkuu, mutta jostain syystä perusasennosta maahan meneminen edellyttää ilmavaa loikkaa ja putoamista makuulle ihan mihin sattuu.

Laskin ohimennen paljonko menee koirien raa'asti ruokkimiseen - tai rikon puhdasoppisuutta antamalla keitettyä tummaa riisiä. Että aamupalat, iltaruoat, öljyt, lisäravinteet, kasvikset, riisit kääpiölle ja keskikokoiselle tekee aika tarkkaan 100 euroa kuukaudessa. Mies alkoi heti miettiä, mitä kaikkea se voisikaan hankkia tai tehdä 1.200 eurolla vuodessa ja siitä summastahan puuttuu tietysti eläinlääkäri- ja vakuutuskulut, harrastus-ja tarvikemenot ja vaimokin olisi kotosalla palvelemassa enemmän...

*pe 8.8: Näin pupun puskassa, kailotin sille kovaan ääneen suosituksen poistua vielä kun voi itse valita suunnan ja tahdin. Pitkäkorva totteli ja meni selkeää reittiä. Koirat eivät havainneet metsänelävää. Puskan kohdalle ehti ensin Piiru, joka otti hajun ja lähti jäljestämään, ensin pari metriä väärään suuntaan, mutta korjasi oma-aloitteisesti. Annoin mennä kymmenisen metriä ja kajautin "Piiru tähän!" Hyvät hyssykät sentään, se eläin kääntyi ja lähti tulemaan luo! Valitettavasti maailmani ei ole täydellinen ja joudun kirjoittamaan että "lähti tulemaan luo". Ei nimittäin tullut, vaan meni takaisin hajun alkupaikkaan eli puskaan. Toistin käskyn ja koiruus tuli ihan viereen, mutta ei täyttänyt "tähän"-käskyn kriteeriä koskettaa kuonolla mun kättä. Jouduin vaatimaan kaksi kertaa, ekalla kerralla koira istui ihan viereen, katsoi tiiviisti silmiin ja haukkui kovaa, että oletpas typerä kun annoit saaliin mennä! Loppumatka pupun suuntaan kuljettiinkin vierekkäin, Piiru ilman hihnaa mutta käskyn alla. 

Iltasella snautseri otti hajun pihasta ja lähti juoksemaan naapuriin, sain karjaisemalla pysäytettyä ennen rajan ylitystä, mutta taaskaan ei tullut ihan luokse ja koskettamaan, jäi parin metrin päähän haistelemaan. Toistin käskyn ja sain taas silmiin katsottuna kovat haukut.

Ei kommentteja: